Chile

Chile – velkommen til civilisationen

Vi kørte håbefulde til Chiles grænse – endelig ville vi ikke bare komme til det mest civiliserede land siden USA, men også til et land, der måske har reservedele, så vi kan reparere Kyöstis motorcykel. Vi havde også hørt at Chiles politibetjente ikke er korrupte, men meget korrekte, så vi måtte passe på med ikke at køre som vi havde kørt de sidste 20.000 km – nu var vi kommet tilbage til civilisationen

Grænsen var utrolig dejlig: Ordentlige forhold, ja, stedet var ligefrem rent, politiet smilte (ikke det lumske og satans korrupte smil, men det venlige og hjælpsomme smil) og der var officielle, som var kvinder (det er de eneste kvinder, vi har set paa hele vores rejse, bort set fra en i Nicaragua, som var 

korrupt!). Der var hunde, der lugtede efter kokain og en læge, der spurgte om vi havde været syge osv. - hvilket vi ikke havde.

Chile er et meget langt land og deres hovedstad Santiago ligger cirka i midten af landet. Fra den nordlige grænse til den sydlige er cirka 5.000 km! Og vi skal vel at mærke hele vejen. Håber, at dette land har de rigtige reservedele, så vi kan lave Kyöstis mc.

Peruviansk toilet (dog har vi erfaret at Chiles toiletter nogle gange er ligeså – og hvordan ser det egentlig ud på en dansk tankstation?)

Dakar og ørken

Joachim og Kyösti elsker Dakar Rally. Det er det rally, der oprindeligt hed ‘Paris-Dakar’ fordi distancen mellem disse to byer (Dakar er hovedstaden i Senegal) var ruten fra start til slut. Men eftersom rallyet modtog trusler fra terrorister i 2008, blev det aflyst, og efterfølgende år blev det besluttet at rykke hele rallyet til Sydamerika – nærmere bestemt til Chile og Argentina, hvor det har været lige siden. Det fantatiske ved rallyet er, at det altid foregår i nogle af verdens mest naturskønne ørkener og bjerge, og at civilisationen ikke hører hjemme her, men derimod kun vilde kameler og lamaer.

Derfor, da vi kørte igennem Atacama-ørkenen her i Chile, kan vi genkende de store åbne sandsletter med milevidde for øjet at blotre sig på. Det er simplethen for vildt og føles som en uplanlagt drengedrøm, der går i opfyldelse!

Dakar-rallyet køres i januar hvert år – og man kan følge med på Eurosport, eftersom ingen danske kanaler har fået øjnene op for dette fantastiske løb!

Det skal måske også siges, at vores Tènèrè’er er opkaldt efter en strækning i det oprindelige Paris-Dakar-rally, hvor ca. halvdelen af deltagerne faldt fra hvert år. Den ørken-strækning var simpelthen for streng (se evt. mere her). (”Ténéré” betyder for øvrigt ‘ørken’ på arabisk).

Det skal ogsaa nævnes, at ca. 80% af deltagerne hvert år er amatører – men at de alle er utroligt dygtige. Det er simpelthen fantastisk, at de kan køre strækninger på 6-800 km om dagen i totalt uvejsomt terræn. Vi har besvær nok med at køre 5-600 km på en dag på asfalt!

Forresten blev Kyöstis mc hjulpet på vej af en mand, der arbejdede for oliefirmaet Elf, der sponsorer Dakar-rallyet, så hans bil og tøj var Dakar-mærket!

To på én motorcykel

Fra Iquique (250 km ind i Chile fra Peru) blev Kyöstis maskinelle mareridt løftet op på en lastbil mod Santiago – 1.750 km længere sydpå. Det betød, at vi skulle køre to på én mc. Om Joachims superseje Yamaha, der stadigvæk spinder som en mis, kunne klare strabasserne, ville vise sig, men vi kan allerede nu afsløre, at den ikke mistede hestekræfter, men som et æsel baksede sig frem i den værste modvind ned mod syden – og helt uden problemer. Men vi følte os dog lidt som i filmen ‘Dum dummere’, hvor vi forgæves kan køre på Kyöstis mc, men må ty til andre midler og køre to på én. Ikke at foretrække, men bestemt nødvendigt :-).

Det skal også siges, at vi den ene dag fra Antofagasta til La Serena kørte ialt 919 km! Det er pokkers langt, når man er to på èn mc og man får lige så ondt bag i som det er langt!

Chiles naturlige springvande

Vejen fra Antofagasta til Santiago er utrolig smuk: Store bjerge, der smyger sig op fra den vilde kyst, hvor vandet slår op ad de skarpe klipper. Vi har alle set både kyst og strand, men ligesom der er forskel på plantet skov i Danmark og den vilde skov i Rocky Mountains eller i Sverige, er der også betydelig forskel på tilpasset og rolig kyst, og så en kyst, der for altid har været uberørt af mennesker. Chiles kyst har selvfølgelig byer og strande, men en stor del (!) er vild kyst, der får havet til at splintre sine bølger i et festfyrværkeri-agtig springvande i flere meters (nogle gange ti!) højde. Det er fantastisk at køre ved siden af og det er nærmest et kunststykke, når man selv tilsætter klassisk musik!

Og skal der være en fordel ved at være to på én, så er det at bagerste mand kan få tid til at kigge sig mere omkring, end når man som forreste mand også skal holde øjnene på vejen.

Desværre har vi ingen billeder af disse smukke ting!